BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 21, 2011

saje nk SUKESUKE !



memandangkan aku tgah exam skunk nie , aku nk cter pasal exam la haha .musim peperiksaan Gelagat Cikgu dan Murid Bila Musim Peperiksaan Tiba yang Ramai Tak Tahu!!













SEBELUM EXAM .


1.       Perspektif Cikgu
-          Biasanya cikgu cukup risau bila musim peperiksaan tiba, especially bila ada syllabus yang tak habis nak ajar. Jadi time ni memang cikgu akan perah otak nak cover balik syllabus yang tak TERajar sebelum ini. Time ni lah rasa menyesal tak masuk kelas, rasa menyesal pergi mesyuarat. Hahaha
-          Cikgu mula pening nak kongsi ke tak tips-tips atau hint soalan exam. Bagi kan nanti semua dapat A, kalau tak bagi pula nanti semua MERAH je. Haish… Pening…
-          Cikgu dah cuak kalau pelajar asyik cakap tak faham je, time ni lah akan ada cikgu yang garang dan muka tension cikgu akan kelihatan bila apa yang diajar murid cakap..
“Tak faham cikgu…!”
-          Pengetua atau guru besar akan panggil cikgu-cikgu mesyuarat dan masing-masing cakap tentang “aim”. Ye la, pengetua dan guru besar mesti nak students score tinggi-tinggikan jadi mestilah nak jaminan dari cikgu-cikgu. Hush… Time ni la yang buat cikgu cuak.. Ye la, nak kena letak target, nak kena tabur janji.. Aish…
-          Cikgu biasanya akan senyum je bila masuk kelas, sebab apa? Mana boleh tahan nak gelak sebab biasanya masuk kelas asyik tak cukup je.. Hari-hari nak exam tiba-tiba kelas cukup sebab masing-masing students nak tunggu cikgu kasi soalan-soalan hint. Hahhah, tak bagi kesian, kalau bagi lagi kesian…
2.       Perspektif Pelajar
-          Time ni lah baru ada yang nak sentuh buku, nak cari pensel dekat mana, nak  buka buku nota balik. Kalau exam ni tak wujud, memang jawabnya tunggu SPM la baru nak beli buku rujukan dengan latihan. Hahah… Memang berlaku ni…
-          Sumpah seranah dah mula keluar dari mulut bila apa yang dibaca asyik tak lekat je. Mana taknya, MALAM EXAM baru nak belajar. Hahaha, mesti ramai punya yang tak tidur malam exam ni.. Kan?… Dah ada yang senyum tuh…
-          Time ni baru rasa sakit hati dengan marah bila ingat cikgu asyik tak masuk kelas je. Time cikgu tak masuk kelas dulu happy bukan main, rasa macam dah jadi Raja dah dekat sekolah sebab kelas lain cikgu ada tapi kelas kita cikgu tak masuk mengajar. Hah, time ni barulah rasa marah kat cikgu sebab banyak tak diajar dan belajar. Huhuhu
-          Time ni baru nak ingat tuhan, mintak doa “mudah belajar, mudah ingat, mudah segala-galanya..” betul tak?
-          Malam exam ni maka ramailah yang akan menggunakan ilmu hitamnya. Ya, menyeru dan memanggil “toyol-toyol”. Ada yang tulis pakai pen, ada guna pensel, dan sekarang ni lebih canggih ada yang print out 1 chapter sebab boleh pakai font saiz 4. Adus…
-          Masing-masing pakat nak mintak maaf dengan kawan-kawan, dengan ibu bapa, dengan cikgu.. Aduh, padahal baru je semalam duk mengutuk cikgu macam-macam..
-          Kalau 2,3 hari sebelum exam dapatlah kita lihat situasi paling aneh di sekolah iaitu masing-masing sibuk bawa buku kehulu kehilir. Padahal kalau sebelum ni nak pergi kelas pun malu nak bawak buku dengan beg. Sebab tu budak lelaki ni kalau pergi sekolah bawa pen dengan kertas je..Hahaha…betul tak!
-          Masing-masing sibuk nak study group la, nak study kat rumah kawan la. Tapi ada je yang pergi dating. Betul tak? Siap sempat pergi tengok wayang lagi tu.. Bukak beg ada pulak bukunya.. Aduh.. Kalau terserempak dengan cikgu kat dalam Mall ni memang best! Hahaha..
Situasi Semasa Exam
1.      Perspektif Cikgu
-          Cikgu akan buat pengumuman..
“ sila tinggalkan “toyol-toyol” anda di luar… Kalau didapati ada toyol yang berkeliaran dalam kelas, toyol dan tuannya akan ditangkap!”
-          Dalam kepala cikgu time ni memang dah macam-macam taktik pelajar nak meniru cikgu dah tahu. Sebab cikgu dah lalui semua ni. Jadi, pelajar tak payah nak cuba aksi-aksi terlarang la.
-          Cikgu kadang-kadang buat tak nampak je “aksi terlarang” ni. Paling tak pergi dekat meja tanya…
“ kamu sihat hari ni?”… Aish… menyindir nampak…
-          Ada cikgu yang buat-buat busy dengan menulis macam nak tulis surat nak kahwin lagi satu sebab muka dah berkerut-kerut. Padahal cikgu saja kasi peluang kat pelajar tengok kawan sebelah especially kelas belakang. Hahahah… Muka cikgu berkerut sebab tak tahan nak gelak tengok pelajar sibuk jerling sana sini, seru toyol-toyol keluar…
-          Sesetengah cikgu pula time ni mata liar je sebab tak mahu ada students yang meniru.. Amaran keras, kalau cikgu kamu macam ni jangan cuba “seru toyol” keluar kalau tak bukan setakat Fail, tapi terus dapat 0! Paling malu bila kena jawab exam kat luar kelas..hahaha
2.   Perspektif Pelajar
-          Time jawab exam kepala asyik fikir..
“ Aish.. bilalah cikgu ni nak keluar… “ Bila cikgu buat-buat keluar terus je pantas seru toyol atau “bersilaturahim” dengan kawan sebelah. Hahahha…
-          Jantung mesti “dup..dap..dup..dap..” Kenapa? Sebab takut cikgu jumpa nota yang dia selit dalam stoking, celah kasut, dalam tali leher, celah songkok, dalam poket, celah tali pinggang, celah meja, dalam kain tudung, dalam kain(adus… memang ada k!), dalam kotak pensel, dalam telefon, dalam tandas, celah pokok… Ada lagi yang Cikgu Aried tak cakap? Hahahha..
-          Paling geram dan jelous bila ada kawan yang buat-buat pandai pergi hantar kertas exam tapi masa exam belum habis lagi. Kita dah la banyak tak boleh jawab, dia pulak dah keluar. Grrr….
-          Dalam hati kecil mula rasa menyesal sebab tak study bab tu…
“ aduh,tadi aku dah tengok bab ni, menyesal aku tak baca…arghhhh!”

0 comments: